Archief voor nieuws

Verhuisd!

Na 7 jaar trouwe dienst was mevrouw Gerritsen toe aan een nieuwe frisse blog voorzien van de nieuwste technische mogelijkheden. Ook had zij zin in een webshop.
Meneer Gerritsen ging aan de slag en maakte een nieuwe prachtige site met webshop waar mevrouw zeer content mee is. Want ook een mevrouw wil wel eens een nieuw jasje.

Reacties (1)

Post

Er zijn twee soorten mensen. Mensen die elke dag nieuwsgierig zijn naar de post en mensen die een week lang, of langer, hun post kunnen laten liggen.
Tot de eerste categorie behoren meneer Gerritsen en ik.
Het is altijd een wedstrijd wie als eerste de post in handen krijgt.
Een vriend gooide eens op een zondag een leuk pakketje in de brievenbus en sindsdien is zondag ook geen rustdag meer.

De grootste verrassing is altijd als je het niet verwacht.
Op een willekeurige avond in februari werd ik verrast door een pakje uit Spanje.
Nee, Sinterklaas was al lang weg en ik had ook niks besteld bij een postorderbedrijf.
‘Kijk eens in de ijskast’, zei meneer Gerritsen vanuit zijn bed.
De geur kwam mij al tegemoet. Dit was onmiskenbaar de geur van truffel.
Haastig maakte ik het pakje open en inderdaad, er zat een enorme zwarte truffel in.

‘Wat lief’, zei ik, ‘dat komt natuurlijk uit Juseu, ongelooflijk dat het is aangekomen met deze geur!’

Juseu is een truffeldorp gebouwd op een rots. Er wonen nog maar een paar oude mensen en de Nederlandse vrienden. Er is één truffelzoeker die helaas de 70 allang gepasseerd is. Een opvolger is er niet.

De avond daarna maakte ik zelf pasta en schaafde er royaal truffel overheen.
Maar vanaf nu zal ik elke avond als ik thuis kom de ijskast moeten checken.

Reacties (3)

McGee

Daar stond hij dan, Harold McGee, voor een projectie van kleine ruitjes met daarop moleculen. Opwindend noemde hij de tekeningen van de kleine bolletjes. Het café van Nemo zat 3 december helemaal vol. Meneer en mevrouw zaten gespannen in de zaal te wachten op de smaaktest. Overal stonden bordjes met testmateriaal. Kleine bekertjes met een X of S erop. Kauwgomballen in alle kleuren en papiertjes. Eerst moesten ze de tong droog maken en er zout of suiker op leggen. Daarna moesten ze een papiertje proeven. De volgende test was kauwen op een kauwgom tot de smaak weg was en daarna de kauwgom in zoetstof weer zoet maken en opnieuw kauwen. Als laatste proefden ze het verschil tussen grapefruitsap normaal en grapefruitsap met zout. Daarna vertelde Harold van alles over smaak. Een opmerkelijke ontdekking was, dat de meeste smaak van tomaten in de pitjes zit. Als afsluiting kocht mevrouw Gerritsen het nieuwste boek ‘Goed koken’ en kreeg een handtekening van de meester. Tevreden gingen meneer en mevrouw door de sneeuw weer naar huis.

uitslag test:
1. Zonder speeksel proef je niks.
2. Hoe bitterder het papiertje smaakt, hoe gevoeliger je voor de smaak bitter bent.
3. De geur van de kauwgom blijft in de neus hangen maar als de zoete smaak weg is zeggen de hersenen dat de geur ook weg is. Door de kauwgom weer zoet te maken laten de hersenen de geur weer toe en proef je weer de originele smaak.
4. Zout haalt de bittere smaak een beetje weg.

[© foto's bij dit artikel: plasticpeter]

Reageer

Food = punk

Op 27 november vond de eerste ‘twitterlaunch’ ter wereld plaats in theehandel en kapper Formocha in Amsterdam. Het nieuwe boek van Marjan Ippel ‘What [not] to eat 2011‘ werd hier gepresenteerd. Volgens Marjan wordt  2011 het punkfoodjaar. We lappen alle regeltjes aan onze laars en gaan voor autonomie. De natuur is onze inspiratiebron. We gaan underground en willen geen haute- maar laag-cuisine. Mevrouw Gerritsen is natuurlijk apetrots dat zij ook aan dit boek heeft mogen bijdragen met een recept en foto van een ijshoorntje.

De twitterlaunch was een afspiegeling van de voorspellingen voor 2011: underground en georganiseerd via twitter met gepofte kastanjes, oesters, Duitse sekt, dripkoffie, cider en natuurlijk thee. De gasten twitterden in levende lijve vrolijk met elkaar en leefden nog lang en gelukkig.

Reacties (1)

Undergroundboerenmarkt

De tweede editie van de undergroundboerenmarkt is al weer voorbij. Weken ben je er mee bezig en voor je het weet zijn alle zakjes en potjes verkocht. Marjan had het weer mooi georganiseerd. Een echte undergroundplek en lekker centraal. Er waren een aantal oude bekenden zoals Kattebelletje, die heerlijke Chinese noedels maakte en Eetschrijver, die niet alleen maar verkocht maar zich ook ontpopte als een ware troubadour.
Ook kwamen er gezichten bij. Namen die ik kende van het twitteren maar nog nooit ontmoet had zoals Raay en Filmfood. Er waren cupcakes, barfi en lebküchlein, 18e eeuwse soep, pesto, kweeperengelei, Louisiana knoflookmayonaise, spruiten aan de stam, een theebar, verschillende soorten sambal, aubergine met een yoghurt-saffraansaus en nog veel veel meer. Jammer genoeg heb ik lang niet alles kunnen proeven. Ik had het druk met de verkoop van mijn eigen pickles en spekjes.
Natuurlijk misten we wel meneer Wateetons met zijn worstcarrousel. Maar iedereen kan nog steeds zijn boek bestellen en zelf worst maken. Het was wéér een succes. Voor de mensen die er niet waren hier wat foto’s van meneer Gerritsen.

Reacties (6)

« Vorige items Volgende pagina » Volgende pagina »