Prijsvraag 2

click

Na het overweldigende succes van prijsvraag 1 heb ik besloten weer een prijsvraag uit te schrijven. Ik ben benieuwd!
Waar wordt/werd dit voor gebruikt en wat is de waarde?

Osso buco milanese

Speciaal voor Drs. Wijn!

Voor 4 personen

80 gram boter
1 ui gesnipperd
4 kalfsschenkels (5 cm dik)
bloem
1 dl witte wijn
vleesbouillon
1 bleekselderijstengel in stukjes
1 wortel in stukjes
2 eetlepels tomatenpuree
rasp van 1 sinaasappel
2 takken rozemarijn.
4 teentjes knoflook, gehakt

Voor de gremolata
rasp van 1 citroen
1 eetlepel zeer fijn gehakte knoflook
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie

Smelt de boter in de pan en bak de ui op een zacht vuurtje, ongeveer 5 minuten. Haal de kalfsschenkels door de bloem en doe ze in de pan. Laat ze bakken tot ze bruin zijn en voeg de gehakte knoflook toe en laat dit even meebakken. Strooi er zout en peper over. Voeg nu de witte wijn toe en laat het koken tot het vocht verdampt is. Voeg nu de tomatenpuree, bouillon, geraspte sinaasappel, bleekselderij, rozemarijn en wortel toe. Laat het zachtjes pruttelen tot de schenkels mooi zacht zijn geworden. Serveer met de gremolata erover gestrooid.

7 Reacties »

 1. Plasticpeter zei,

  dinsdag, 19 september 2006 @ 13:04 uur

  In Albanië is het geen vetpot. De behoefte aan bedwelmende rookwaar is daarom extra groot. Omdat tabaksbladeren schaars en duur zijn, heeft men deze mini-cigarillette ontwikkeld. De sigaren die hiermee geproduceerd worden zijn, naar onze maatstaven, enorm dun. Desondanks is het in Albanië een geliefkoosd tijdverdrijf en nationale volkssport om vrienden en familie een sigaar uit eigen doos aan te bieden. Het sociale leven is in deze contreien dan ook summier te noemen.
  De waarde van dit voorwerp is omgerekend €0,003 (een half albanees jaarsalaris).

 2. Pepper zei,

  woensdag, 20 september 2006 @ 10:11 uur

  Ach mijnheer Plastic, het is aandoenlijk, de wijze waarop u blijk geeft er geen kaas van te hebben gegeten. Dit is namelijk een Italiaans kaasplankje voor harde kazen zoals parmezaanze en pecorino. Het voorwerp verbergt een vlijmscherp mesje dat vastzit aan het gele handvat dat u ziet. Na het afschaven van grotere stukjes en plakjes om zo uit het vuistje te eten of anderszins te verwerken, vallen in de ribbels de kruimels, die vervolgens over een gerecht als pasta kunnen worden gestrooid of in de risotto verwerkt. Het is een uiterst simpel maar zeer efficient principe dus. Naast gebruik in de keuken heeft bij een feestdiner gewoonlijk iedere disgenoot een eigen exemplaar dat, net als bij fonduevorkjes, herkenbaar is aan de verschillend gekleurde heften. De waarde is vanwege het scherpe mes onverwacht hoger dan men zou denken , ongeveer € 15,- per stuk. Bij de aanschaf van een set van zes ligt de prijs per stuk vanzelfsprekend lager.

 3. Drs. Wijn zei,

  woensdag, 20 september 2006 @ 13:15 uur

  Mijn eerste reactie was: wat doet deze afbeelding in een culinaire rubriek. Leek me meer een houten experiment van Memphis voor volledige inkleuring (en daarmee onbetaalbaar). Bij tweede observatie lijkt het voorwerp me aardig geschikt als vleesplettertje/schnitzelhamer (en daarmee te verkrijgen bij iedere Oostenrijkse Hema).

 4. visje 2 zei,

  woensdag, 20 september 2006 @ 16:39 uur

  nee nee, dit is echt een garganelliplankje. kost iets van een tientje bij iedere Italiaanse Hema.

 5. rapiere zei,

  woensdag, 20 september 2006 @ 17:42 uur

  Een prachtig Morandi stilleven. Het heet “Citrusrasp”. Veilingwaarde 10.000 Euries.

 6. Nicoletta zei,

  donderdag, 21 september 2006 @ 17:49 uur

  Neen, dit heet rigagnocchi en het wordt gebruikt om ribbeltjes bij de aardappelgnocchi te maken. Op de Porta Portese markt in Rome kosten ze 1 euro. Op andere markten in Italie of in winkels met keukenbenodigheden kosten ze rond de 2-3 euro. In een chique winkel op de Piazza di Spagna in Rome heb ik ze ook voor 5 euro gezien. Dieven. :D

 7. petor zei,

  zondag, 24 september 2006 @ 9:03 uur

  Ik herken hier toch duidelijk een nieuw kunstwerk van Plasticpeter, zonder duidelijk aanwijsbare functie, echter met een onschatbare, nader te bepalen waarde.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: