Patisson

click

Mevrouw Gerritsen ging afgelopen zaterdag eens naar de streekmarkt van Woerden, in het Groene Hart. Een heel klein en authentiek marktje waar boeren hun eigen waar verkopen. Tot haar verrassing zag ze een mooie witte pâtisson, die zij natuurlijk meteen kocht. Deze markt is elke zaterdag in Woerden tot 14.00 uur.De pâtisson is een pompoensoort die behoort tot de komkommerachtigen. Hij wordt ook wel eens vliegende schotel genoemd door zijn vorm. Héle kleine pâtissons kun je vullen of zoetzuur inmaken. Natuurlijk kun je de grote ook vullen met couscous of een ratatouille of een gehaktmengsel. Het is wel jammer dat de pâtisson in Nederland zo weinig te krijgen is.

Woerden is onklikbaar

12 Reacties »

 1. Gabriella zei,

  woensdag, 15 augustus 2007 @ 20:25 uur

  Hallo mevrouw Gerritsen,

  Wauw!!!!! Ik dacht echt dat de pâtisson in Nederland niet te koop was. Ik kon hem nergens vinden en niemand wist waarover ik sprak.

  Deze pompoensoort is echt lekker! Ik ben er gek op. Je kunt hem op verschillende manier klaar maken. Je hebt geluk met de streekmarkt van Woerden! Ik ben jaloers. :-)
  Groetjes,
  Gabriella
  (www.gabriellaskeuken.blogspot.com)

 2. Ingrid zei,

  maandag, 27 augustus 2007 @ 19:21 uur

  Ik heb elke week een biologisch groentepakket en deze week zit daar een partisson in. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Ben zeer benieuwd hoe het smaakt.

  Groetjes, Ingrid

 3. Mevrouw Gerritsen zei,

  maandag, 27 augustus 2007 @ 20:02 uur

  Ik wou dat ik dat soort groentepakketten hier in Amsterdam kon krijgen! Eet smakelijk!

 4. Hans zei,

  zaterdag, 1 september 2007 @ 9:37 uur

  U kunt dat soort paketten waarschijnlijk ook in Amsterdam krijgen. Kijkt u eens op de website van Odin.
  Daarop kunt u alle afleveradressen in Nederland vinden en nog véél meer.

  Succes en eet smakelijk

 5. Hans zei,

  dinsdag, 4 september 2007 @ 20:35 uur

  Er zaten deze keer 3 stuks patisson in het groentenpakket van Odin. Wij zochten recepten en vonden er een paar. Wij aten een gevulde patisson. Helaas vind ik het ding smakeloos. De vulling was lekker. Wat is er dan zo lekker aan die groente? Vandaag aten we soep (recept van Odin). Ik proefde van alles maar geen patisson. Odin levert vaak nogal exotische groenten in het pakket. Ik ben, vrees ik, meer een jongen voor Hollandse kost.
  Vriendelijke groeten,
  Hans

 6. Dolly de Rooij zei,

  zondag, 16 september 2007 @ 22:15 uur

  hallo mevrouw Gerritsen,

  Wij hebben een vakantiewoning in Hongarije. De buurvrouw aldaar verbouwt ze zelf, zodoende weet ik van het bestaan af.
  Groeten Dolly

 7. Lara zei,

  vrijdag, 21 september 2007 @ 10:12 uur

  Hallo,
  Patissons kun je ook hier makkelijk zelf kweken. Die van mij zijn nu rijp, vanavond gaan we de eerste eten. :) Zaadjes waren gewoon bij de Boerenbond te koop.

 8. paulien van beurden zei,

  maandag, 8 oktober 2007 @ 12:16 uur

  2 weken geleden verbleef ik met mijn 5 zussen in een vakantiehuisje in de buurt van eibergen. op onze prachtige wandeling in de buurt bevond zich aan de weg een mand met patissons, te koop voor 50 eurocent per stuk. het geld konden we deponeren in een daarvoor bestemd blikje. ik heb er een gekocht en ga deze vandaag bereiden voor mijn achterbuurvrouw. ik ben heel benieuwd hoe het uitpakt.

 9. Jose zei,

  dinsdag, 2 september 2008 @ 16:48 uur

  Patisson (de witte) is te koop op de boerenmarkt in den Haag (woensdags van 9 tot 18 uur op de hofplaats aan t spui) en op de Noordermarkt in Amsterdam (zaterdags) (3 euro p.kg.)

 10. esther zei,

  zondag, 28 september 2008 @ 18:12 uur

  In de reformwinkel van de Olmenhorst te Lisserbroek is ook patisson te koop.

 11. karin zei,

  zaterdag, 29 november 2008 @ 13:36 uur

  ik heb net een mooie grote patisson gekocht bij de super de boer op de leusderweg in amersfoort (1,20 euro), wie weet verkoopt die supermarkt ze ook elders. ze werden wel ten onrechte ‘potiron’ genoemd.

 12. Martha zei,

  zondag, 27 mei 2012 @ 15:08 uur

  Ik heb de patissom voor het eeste jaar in de tuin geplant maar 2jaar geleden
  heb ik ze leren kennen in Zuid-Frankrijkl , maar de oranje pompoenen plant
  ik al jaren en vinden ze steeds lekker, maar ze moeten lekker gemaakt worden.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: