Bieten kroepoek

hier clicken!

Mevrouw Gerritsen is erg blij met alle leuke antwoorden op de prijsvraag. De winnaar is deze keer Tedje! Zijn antwoord was: ‘As me moudah noch hat geleef hat ze gezeg tedje dat ben jeh! gote bek en un ken hachtje. volges meh is ut een kalfhachtje, klen en noch fris root. in stukkies hakke en an streepie voere. die miaut zich te plettah as ik hacht hep gekoch’. Tedje gefeliciteerd! De oorkonde komt zo snel mogelijk naar je toe, met verrassing.

Kroepoek

450 gram garnalentartaar
450 gram tapioca bloem
zout
peper
water, voldoende voor een stevig deeg

Kroepoek maak je van tapioca meel. Met het meel, kokend water en garnalenpulp maak je een soort deeg. Dit is een beetje vreemd deeg wat niet echt makkelijk in zijn vorm blijft. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en ga gewoon door. Je maakt er rollen van en deze stoom je ongeveer 45 minuten. Leg iets in de stoompan zodat het niet vastplakt. Daarna laat je de rollen drogen in de ijskast, ongeveer 2 dagen. Als de rollen droog zijn, snijd je er dunne plakjes van. Deze laat je weer drogen en dan is je kroepoek klaar voor gebruik. Frituur het in olie van ongeveer 180 graden.

[met dank aan Visje twee]

9 Reacties »

  1. peter zei,

    vrijdag, 9 mei 2008 @ 0:02 uur

    En waar komt de biet dan in? Of moet een deel van het water vervangen worden door bietensap…

  2. Mevrouw Gerritsen zei,

    vrijdag, 9 mei 2008 @ 8:49 uur

    Dit is het recept voor gewone kroepoek. Voor bietenkroepoek moet je inderdaad het een en ander vervangen door biet.

  3. jwm zei,

    zaterdag, 10 mei 2008 @ 0:27 uur

    dit roep vragen op, zoals:

    - heeft mevrouw gerritsen dit zelf wel eens gemaakt?
    - hoe verkrijgt men of komt men aan garnalenpulp?
    - die rollen, hoe stoom je die? rechtop of juist liggend?
    (rechtop lijkt me t logiest)
    - waarom eigenlijk rollen? omdat je dan veel tegelijk kunt stomen?
    - wat moet je in de stoompan leggen tegen het aanplakken?
    - wordt met rollen misschien bedoeld (bedenk ik me nu) massieve cilinders?
    - waartoe dient dat stomen ongeveer eigenlijk precies?
    - waarom de rol drogen, er plakken van snijden en die ook weer laten drogen;
    en niet meteen plakken snijden en laten drogen (wat mij logischer lijkt)?
    - is drogen in de zon ook toegestaan of juist verboden?
    - is dit recept op enige manier verschillend van de kant-en-klare kroepoek uit de betere toko?

    tensloote nog wat betweterige opmerkingen:

    - na het frituren goed laten uitlekken op b.v. dubbele lagen keukenrol
    - bietenkroepoek is voor mietjes

  4. jwm zei,

    zaterdag, 10 mei 2008 @ 10:31 uur

    wat ik nog vergat te vermelden
    is dat ik het erg leuk vind nu
    eens te lezen wat en hoe van
    kroepoek, waardoor natuurlijk
    mijn nieuwsgierigheid gewekt is

  5. Mevrouw Gerritsen zei,

    zaterdag, 10 mei 2008 @ 10:52 uur

    Beste JWM, dit zijn wel erg veel vragen. Misschien moet ik hier een kleine workshop aan wijden. De kroepoek van de foto is natuurlijk door mevrouw Gerritsen zelf gemaakt. Ook het bietenrecept is door mijzelf ontwikkeld. Met garnalenpulp bedoel ik de garnalentartaar uit het recept. Dit zijn gepelde garnalen zeer fijn gehakt.

  6. jwm zei,

    zaterdag, 10 mei 2008 @ 17:12 uur

    ha!
    de belangrijkste vragen beantwoord
    dank je wel
    ongetwijfeld grijze garnalen

    als dat bietenrecept door mevrouw gerritsen zelf ontwikkeld is
    is het vast ook voor anderen
    ik geef me pas geheel gewonnen na keuring
    maar het geniet reeds het voordeel van de twijfel

  7. Annemieke zei,

    vrijdag, 16 mei 2008 @ 11:16 uur

    Nou, ik vond persoonlijk dat ik er niet ver naast zat met mijn bietenchipje. :)

  8. Annemieke zei,

    vrijdag, 16 mei 2008 @ 11:17 uur

    oh get, vergeef me die smiley, ik wist niet dat die mee ging komen.

  9. Maurice zei,

    maandag, 1 februari 2010 @ 21:26 uur

    Nou moe, nu weet ik nog niet de verhoudingen, dus nog geen stap verder.
    Wilde het al jaren zelf maken, maar kocht het kant en klaar bij ‘n Thaise toko.
    Achter op de zakjes staat geschreven wat de ingredienten zijn, maar ook hier niet de verhoudingen van de verschillende ingredienten.
    Ik heb wel ‘n stoomstrijkijzer thuis, kan ik die evt. ook gebruiken om te stomen?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: