Har gau [ha kau, hakau, har kao, hagou, xiajiao]

In Shanghai heb ik heerlijke verse dim sum’s gegeten. Het leek mij geweldig om dat zelf te maken. Eén van de soorten die ik zo lekker vond, heeft een beetje glibberig doorzichtig deeg. Vooral dit deeg vind ik heerlijk. In een kookboekje, dat ik op het vliegveld in Shanghai vond, staat een recept van har gau. Deze soort wordt gemaakt met heet-water-deeg. Eigenlijk is dit deeg heel simpel. Je mengt heet water door de bloem. Belangrijk is om de goede bloem te pakken te krijgen. De bloem is gemaakt van tarwe zetmeel en is heel wit en heel fijn. Het lijkt op maïzena. Als je in de Chinese toko vraagt om bloem voor ‘har gau’ weten ze welke je moet hebben. Een hele duidelijke uitleg kun je vinden op de tokowijzer. Voor de vulling kocht ik Hollandse garnalen en buiklapjes. Het vullen van de lapjes is een kunstje dat je moet leren. Maar voor de eerste keer was ik niet ontevreden. Ze smaakten lekker vers. Het lijkt misschien veel werk, maar het is zeker de moeite waard.

Voor de vulling:

100 gram Hollandse garnalen
100 gram varkenslap heel fijn gesneden
40 gram fijngehakte bamboescheuten
1 lente ui fijngehakt
1 theelepel suiker
3 theelepels lichte sojasaus
1/2 theelepel geroosterde sesamolie
1 eiwit
1 theelepel zout
1 eetlepel maïzena

Meng alles door elkaar en laat het in een zeef uitlekken.

Voor het deeg:

170 gram tarwezetmeel
3 theelepels maïzena
2 theelepels olie

Doe de bloem, olie en maïzena in een kom. Giet er 250 ml kokend water op.
Roer alles door elkaar tot een glad deeg. Het is een beetje lastig kneden omdat het erg warm is door het hete  water. Plastic handschoenen kunnen handig zijn.

Verdeel het deeg in 24 gelijke bolletjes en dek ze af met een warme vochtige doek.
Vul één voor een de deeglapjes. Duw het bolletje plat en rol het met een klein rollertje uit. Steek ze dan weer uit met een steekring van ongeveer 9 cm doorsnee om een perfect rondje te krijgen. Leg vulling in het midden en maak de randen vochtig met een beetje water. Vouw het dubbel en maak met je rechter hand kleine vouwtjes, als in een gordijn. Druk de vouwtjes met je linker hand aan. Dit kost wat oefening maar je zult zien dat het steeds beter gaat.

Leg de har gau’s in een bamboe stoommand met bakpapier erin. Stoom minstens 15 minuten tot het deeg doorschijnend is.

Serveer met chilisaus of een dipsaus gemaakt van:

125 ml lichte sojasaus
2 theelepels zwarte azijn
2 gehakte rode chili’s

7 Reacties »

  1. kattebelletje zei,

    woensdag, 10 juni 2009 @ 14:23 uur

    Dat ziet er prima uit voor een eerste keer! Smaakten ze goed? Ik heb een site gemaakt om de beginselen uit te leggen van noordchinese dumplings, die staat hier : http://www.chinesedumplings.nl/

  2. Mevrouw Gerritsen zei,

    woensdag, 10 juni 2009 @ 14:45 uur

    Ze waren heerlijk. De hoeveelheid sites, door jou gemaakt, wordt steeds indrukwekkender!

  3. kattebelletje zei,

    woensdag, 10 juni 2009 @ 21:29 uur

    :-)

  4. EmiCH zei,

    donderdag, 11 juni 2009 @ 12:44 uur

    Dat ziet goed uit! En leuke foto’s van uw reis naar Shanghai. Ik ben een chinese student in holland. Ik vind het spannend en hartverwarmend tegelijk om te zien :)

  5. Marloes zei,

    maandag, 15 juni 2009 @ 23:19 uur

    Ze zien er heerlijk uit en ik wil ze gaan proberen te maken. Ik ga in plaats van tarwezetmeel tapioca(zet)meel gebruiken omdat ze glutenvrij moeten zijn. Wie weet lukt het daar ook mee. Bedankt voor het recept!

  6. Marloes zei,

    maandag, 13 juli 2009 @ 18:21 uur

    Ze hadden niet helemaal de vorm die ze moesten hebben maar ze waren wel erg lekker! Nogmaals mijn dank. :)

  7. wenling zei,

    vrijdag, 29 maart 2013 @ 16:04 uur

    Ik wil dit heel graag maken, maar waar kan je de tarwezetmeel kopen?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: