Pavlova

Mijn favoriete dessert is op dit moment de pavlova. Genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pávlova. Niet moeilijk en verrukkelijk. Je bakt de schuimtaart van te voren en maakt hem à la minute af, met slagroom en vers fruit.

Chocolademerengue met framboos, citroenmerengue met aardbei en amandelmerengue met verse perzik. Bedenk een leuke combinatie met fruit van het seizoen.

De chocoladebodem:

5 eiwitten
300 gram suiker
zout
1 eetlepel maizena
3 eetlepels cacao
gehakte chocolade
1 eetlepel citroensap
3 dl slagroom
500 gram fruit

Verwarm de oven voor, op 175 graden en bekleed de bodem van een bakblik met bakpapier.
Klop de eiwitten los met een beetje zout en voeg langzaam de suiker toe tot het eiwit stijf is en witte pieken heeft. Als laatste gaan maïzena en citroensap erbij.
Spatel de cacao en gehakte chocolade door het schuim.
Verdeel het schuim in het bakblik en strijk het glad.
Zet de bodem in de oven en zet de oven nu op 150 graden en bak het schuim in ongeveer 5 kwartier af.
Laat de bodem goed afkoelen en klop de slagroom stijf met een klein beetje suiker. Verdeel dit over de bodem en leg hier het verse fruit bovenop. Rasp hier nog flink wat chocolade overheen.
Let er op dat je kom en garde/klopper vetvrij is anders wordt het schuim niet stijf genoeg.

6 Reacties »

  1. konijn zei,

    maandag, 3 mei 2010 @ 15:45 uur

    Ha,eindelijk weer als vanouds.Dank U.

  2. Mrten zei,

    maandag, 3 mei 2010 @ 20:53 uur

    Je kan beter beginnen met het citroensap in de kom als je de eiwitten gaat kloppen, het voorkomt dat net stijfgeklopt schuim uit elkaar valt (zelfde effect als eiwitten kloppen in een koperen kom).
    Zout is fout voor stijf eiwitschuim: het maakt de boel slapper.
    Suiker kan het best vrij laat worden toegevoegd aan het eiwitschuim, als het al flink opgeschuimd is, door de stroperigheid van opgeloste suiker moet je veel harder kloppen dan nodig is.

    Wat ik me afvroeg: waar is de maizena voor nodig?

    De tijd die je nodig hebt om met de hand de boel stijf te kloppen is in mijn ervaring langer dan de tijd die je nodig hebt om de mixer uit de kast te pakken, uit de doos te halen, aan te sluiten, te kloppen, mixer af te wassen en op te ruimen *bij elkaar*.

  3. pieternel hulsenbek zei,

    zaterdag, 8 mei 2010 @ 17:53 uur

    en je kent toch ook wel de combi vanille meringue met room en passievrucht pulp?? zoooo lekker!!

  4. konijn zei,

    zondag, 9 mei 2010 @ 20:47 uur

    Heb de Pavlova j.l.zaterdag precies volgens recept gemaakt.Heb er veel eer aan beleefd.Hij [Zij] was verruuuuuukkelijk bedankt.

  5. Marloes zei,

    dinsdag, 11 mei 2010 @ 12:28 uur

    Omdat er in het schuim al behoorlijk wat suiker zit klop ik de slagroom zonder suiker op. Heerlijk!

  6. helene zei,

    dinsdag, 17 augustus 2010 @ 14:36 uur

    Zaterdag was de moeder van mevrouw Gerritsen jarig en toen heb ik deze heerlijke taart geproeft om nog maar te zwijgen van al de heerlijke hapjes die daarna kwamen. Allemaal even lekker en meneer Gerritsen bood alles zo verleidelijk aan………..

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: