IJshoorntjes

Even heeft de zomer zich weer laten zien. Een goed moment om de ijsmachine weer onder het stof vandaan te halen. Zo draaide ik achtereenvolgens cassisroomijs, bananenroomijs en sinaasappel-abrikozenroomijs. Niet in de laatste plaats om zoete broodjes met meneer te bakken. Toch ontbrak er nog iets en ineens wist ik wat het was. Een echt ijshoorntje. Samen met meneer zag ik de mensen nonchalant door de straten lopen, met de meest prachtige, goed gevulde hoorntjes in de hand. Meneer probeerde in de ijssalons hoorntjes te kopen met weinig succes. Bij het IJscuypje lukte het eindelijk voor 1 euro per stuk. Dit ging me toch aan het hart en ik besloot het fenomeen hoorntje te gaan onderzoeken. In mijn favoriete ijsboek Frozen Desserts vond ik een beschrijving van een oublie-ijzer of  in het Italiaans een pizelle.

Bij Duikelman bleken ze een exemplaar te hebben, dus het experimenteren kon beginnen. Het recept uit Frozen Desserts bleek toch het best. Meneer zat in het testpanel en keurde dit koekje goed. Lekker van smaak, krokant maar misschien kon het nog iets dunner. Uiteindelijk werd het een klein hoorntje maar twee bollen konden er wel in. Volgende keer ga ik een stroopwafelbeslag proberen.

consumptieklaar

recept hoorntjesbeslag:

150 gram poedersuiker
65 gram boter
140 ml eiwit
175 gram bloem
1 eetlepel maizena
snufje zout

Mix de poedersuiker met de boter tot het wit wordt.
Voeg dan het eiwit beetje bij beetje toe.
Als laatste spatel je de gezeefde bloem met de maizena en een snufje zout erdoor tot een mooi homogeen beslag.
Bak de hoorntjes in een warm wafelijzer of smeer cirkels, met een paletmes op een siliconen matje.
Bak ze  af op 190 graden tot ze goudbruin zijn. Haal ze onmiddellijk uit het ijzer of van het matje en rol het koekje op tot een hoorntje. Laat afkoelen en bewaar in een trommel.

11 Reacties »

  1. konijn zei,

    zondag, 30 mei 2010 @ 12:56 uur

    Probeer bij een bevriende Bakker of Banketbakker 1 of 2 roomhoornpennen los te peuteren.Met een vriendelijke lach lukt dat best.Succes.

  2. lieve zei,

    woensdag, 2 juni 2010 @ 10:42 uur

    wat ziet dat er heerlijk uit zo’n krokant hoorntje.

  3. florine boucher zei,

    woensdag, 2 juni 2010 @ 15:31 uur

    Mevrouw Gerritsen,
    Wat een reuze idee om zelf je ijshoorntjes te maken!

  4. Keet Smakelijk zei,

    donderdag, 8 juli 2010 @ 19:39 uur

    Dat wafelijzer, wow!

  5. Paul zei,

    woensdag, 18 augustus 2010 @ 9:38 uur

    En dat is nu precies wafelijzer die ik zoek ;-)
    Mooi!

  6. monique zei,

    zaterdag, 4 december 2010 @ 22:06 uur

    waar rol je het wafeltje omheen dan. Het is toch te warm om met je handen te rollen
    Ooit heb ik een vorm gevonden waar je het omheen kan rollen maar dat ben ik kwijt.
    Heb jij enig idee waar ik dat kan kopen

  7. Mevrouw Gerritsen zei,

    zondag, 5 december 2010 @ 10:43 uur

    Bij Duikelman. Het is een houten pin. Maar ik doe het snel met mijn handen.

  8. Geert zei,

    vrijdag, 10 december 2010 @ 11:35 uur

    Volgens mij moet u het recept nog eens goed bekijken!
    Want: waar blijft de boter? Wat moet ik met de maizena?

  9. Mevrouw Gerritsen zei,

    zaterdag, 11 december 2010 @ 11:33 uur

    Beste Geert,
    Bedankt! Ik heb het gelijk gecorrigeerd.

  10. Lynn Shore zei,

    zaterdag, 3 maart 2012 @ 20:51 uur

    What a beautiful Waffel iron. Do you have any suggestions about where to buy a similar one in Amsterdam?

  11. Mevrouw Gerritsen zei,

    maandag, 5 maart 2012 @ 12:03 uur

    Bij Duikelman.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: