Gemberbier

In de keuken van Beddington’s wordt gemberbier gemaakt. Dat is een zomerjeugdrecept van mevrouw Beddington. Soms kwam er zoveel druk op de flesjes dat ze spontaan openknalden. Zou het zelf maken van gemberbier een Engelse gewoonte zijn? Een andere Engelse dame waar ik voor werk, heeft dezelfde jeugdherinneringen. Ik proef het bier, zonder alcohol. Het is heerlijk verfrissend. Dat moet ik ook proberen.

recept gemberbier

• flink veel verse gember
• 4 eetlepels limoen- of citroensap
• de schil van 1 limoen of citroen
• 250 gram suiker
• kokend water
• 1 theelepel actieve gist

Schil en rasp de gember.
Doe gemberrasp, het citroensap, de citroenschil en de suiker in een grote pot en voeg kokend water toe tot de gember goed onder staat.
Doe de gist met een paar eetlepels handwarm water in een kommetje, laat dit een paar minuten staan en los de gist dan volledig op. Laat het 5 minuten staan of tot het begint te bubbelen. Voeg het dan bij het gembermengsel dat afgekoeld is tot 37 graden en roer.
Doe een deksel op de pot en laat het een week op een warme, tochtvrije plaats staan. Roer om de andere dag even. Zeef de drank na een week en doe hem in flessen. Laat die nog 4-5 dagen staan en zet ze dan in de koelkast. Serveer de drank koud, met of zonder rum. Als het te zoet is kun je het verdunnen met koolzuurhoudend mineraalwater.

6 Reacties »

  1. konijn zei,

    vrijdag, 16 juli 2010 @ 21:19 uur

    Een vraagje,als amateur wijnmaker. zit er wel alcohol in. Sap en Suiker en Gist is toch een gistingsproces?

  2. Mevrouw Gerritsen zei,

    zaterdag, 17 juli 2010 @ 9:26 uur

    Best Konijn,
    Het gaat inderdaad gisten en als alles goed gaat heb je bubbels in je bier.
    Toch wordt het alcohol percentage niet hoger dan 1 %.

  3. Keet Smakelijk zei,

    zondag, 18 juli 2010 @ 22:14 uur

    Hoop Konijnen heb jij op je blog ;)

    Ga het proberen deze zomer, ondanks dat Lau het heel zoet lijkt met al die suiker…

    X
    S

  4. Mevrouw Gerritsen zei,

    maandag, 19 juli 2010 @ 9:50 uur

    Je kunt het naar eigen smaak verdunnen en het is leuk om te doen!

  5. konijn zei,

    maandag, 26 juli 2010 @ 9:07 uur

    Foutje van mij.Kan mij toch maar beter met wijnmaken bezig houden.Ook hier geld het oude spreekwoord, schoenmaker blijf bij je leest.

  6. Vinexfarmer zei,

    donderdag, 2 september 2010 @ 8:48 uur

    Interessant recept! Moet ik eens proberen.

    @konijn: Dezelfde vraag hield mij bezig, zoveel suiker, zo weinig alcohol. Er bestaat idd gemberbier dat 11% kan bevatten. Het is een combi van een paar factoren:
    - gebruik van bakkersgist: dat gaat onder ideale omstandigheden tot 8%.
    - behalve suiker heeft gist ook andere voedingsstoffen nodig, vermoedelijk zijn die niet voldoende aanwezig. Je zou kunnen experimenteren met een 1/2 theelepel gistvoedingszout en wijngist voor meer alcohol.
    -Het gistingsproces wordt extra vertraagd wanneer het de koelkast in gaat.
    De vergisting bij dit recept zorgt vooral voor bubbels en smaak, maar voor weinig alcohol.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: