Tokyo

Twee weken geleden ging ik vol verwachting naar Tokyo, de culinaire hoofdstad van de wereld. Vijftien volle dagen liep ik er rond en probeerde alles te zien en te proeven. De eerste dagen tolde mijn hoofd van zoveel visueel spektakel.
Tokyo is een warm bad. Alles is goed georganiseerd en de mensen zijn beleefd en behulpzaam. Het begrip winkelen en warenhuis krijgt een nieuwe dimensie. Iedereen die iets wil leren over service zou ik adviseren om daar te gaan kijken. Er zijn zoveel details waaraan wordt gedacht om het leven makkelijker en prettiger te maken. Natuurlijk weet ik niet hoe de bewoners het zelf ervaren. Voor mij was het geweldig en lag achter iedere hoek weer een nieuwe verrassing. Elke wijk is er weer een centrum. Als je honger hebt hoef je niet te zoeken want restaurantjes zijn er overal en vaak zelfs héél goedkoop. Heb je dorst dan neem je een gekoeld blikje of flesje uit de automaten die overal staan. Wil je ergens anders heen dan neem je de metro en binnen een half uur ben je aan de andere kant van de stad. Gaat het regenen dan verandert Tokyo in een parapluzee. De vrouwen hebben elegante rubberlaarzen aan en bij de ingang van winkels staan standaards met plastic zakjes om over de paraplu heen te trekken zodat je niet met een natte paraplu naar binnen hoeft. Met mooi weer kun je terecht in de vele prachtig vormgegeven parken met tempels. Daar zie je mannen van alle leeftijden kleine bloemetjes fotograferen. In de vele hoge gebouwen heb je prachtig uitzicht over de stad. Daar zitten vaak ook veel restaurants in. Niet één etage maar 3 of 4 etages vol met leuke eettentjes. De ‘food’ departementen zijn het leukste van allemaal. Meestal te vinden in de kelder en op de begane grond. Als je alle etages van de Bijenkorf achter elkaar zou leggen dan kom je misschien aan de hoeveelheid vierkante meters van één ‘food’ departement. Als je weet dat er in iedere wijk al gauw 3 warenhuizen zijn dan begrijp je dat 15 dagen te kort zijn. Voor de fashionliefhebbers is het ook fantastisch. Op straat zie je prachtig geklede mensen. Verschillende stijlen door elkaar. In deze stad ziet iedereen er piekfijn uit. Ook vrouwen in kimono’s met de klassieke houten sandalen kom je nog steeds tegen. Tegenwoordig wél met een elegant mobiel telefoontje. Alle beroemde modehuizen zijn aanwezig en strijden om de mooiste presentatie. Tussen al dit geweld door heb je ook mooie woonwijken met smalle straatjes en kleine schattige huisjes. Daar houden de mensen ervan om hun stoep vol te zetten met planten in potten. Zo creëren zij kleine tuintjes. In Tokyo laten de mensen je met rust en kun je relaxed zijn. Iedereen laat zijn spullen onbeheerd achter en is blijkbaar niet bang voor diefstal. Ook als ze je geld teruggeven doen ze dat heel duidelijk en correct. Heerlijk is het dat je nergens het gevoel krijgt dat je opgelicht wordt of dat er misbruik wordt gemaakt van je onwetendheid als toerist. Fooi wordt niet op prijs gesteld en je wordt altijd verwelkomd en bedankt voor je aankoop of bezoek. Er zijn overal toiletten, gratis, schoon en met voldoende toiletpapier. Klinkt dat niet hemels?

5 Reacties »

 1. Erwin | Redactie DeBetereWereld zei,

  zaterdag, 16 oktober 2010 @ 16:10 uur

  Mooi relaas, klinkt inderdaad als een betere wereld… Ik wil ook! #tokyo :-)
  (Al sinds mn kindtijd denk ik aan Japan.., ben bang dat ik nooit meer terug wil, alleen dáár verder…)

  Ik zie je/u bij #undergroundboerenmarkt

  Enjoy!
  Erwin | Redactie De Betere Wereld

 2. Tom Zinger zei,

  donderdag, 21 oktober 2010 @ 12:33 uur

  Mooie impressie. We gaan zelf 6 novemeber t/t 28 november, Sendai, Hokkaido, Sado Island, Kyoto, Tokyo. Tips voor Tokyo, qua slaapplek?

 3. Mevrouw Gerritsen zei,

  vrijdag, 22 oktober 2010 @ 9:04 uur

  Wij zaten in hotel Metropolitan Tokyo in Ikebukuro. Dat is zeer goed bevallen. Kamers zijn wel klein maar dat zal overal in Tokyo wel zijn. Verder alles goed verzorgd. Zeer goed gelegen bij verschillende metrolijnen. Leuk was dat het op loopafstand lag van de twee grootste warenhuizen van Tokyo: Seibu en de Tobu! Ga lunchen in het Park Hyatt hotel met uitzicht op de Fuji. Het restaurant is op de 39e verdieping. Voor 50 euro per persoon zit je als een vorst te genieten.

 4. Tom Zinger zei,

  zondag, 24 oktober 2010 @ 13:53 uur

  Mooi, en frappant te zien hoeveel het prijsverschil is tussen de site van het hotel zelf en booking.com. Wordt het ineens betaalbaar. Dank je!

 5. Sarah zei,

  donderdag, 30 december 2010 @ 12:20 uur

  Nice blog! Especially find your thoughts on Japan interesting since I’m half Japanese!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: