Lampredotto

Florence is een prachtige stad, alleen lopen al die toeristen zo in de weg. Toch begint de dag erg goed in een mooie bar met een superlekkere macchiato en een cannoli piccolo.

Mevrouw heeft maar één missie in Florence en dat is het eten van een broodje Lampredotto. Dat moet natuurlijk hier gebeuren want Florence is een stad met een rijke tripes-geschiedenis.
Lampredotto is een broodje met gekookte runderpens. Mevrouw heeft wel vaker pens gegeten en ze vond het niet altijd lekker. Tripoux, een soort worst van ingewanden, was bijvoorbeeld niet aan haar besteed. Maar de trippes à la Provençale waren wél weer lekker.

Al slenterend door de stad vinden meneer en mevrouw paninoteca IYO IYO in de Borgo Pinti 25/r. De chef is een jonge serieuze man die ‘s avonds ook sushi op het menu heeft staan. Een grappige combinatie: tripes en sushi. Aan de gasten te zien is het duidelijk dat lampredotto ook nog geliefd is bij de nieuwe generatie. De kok blijkt alles alleen te doen. Meneer gaat een broodje lampredotto en een foccacia salami peccorino bestellen. Daarna kun je zelf wat ingelegde groente opscheppen, wijn tappen uit het tankje of een flesje bier of water uit de ijskast pakken. De chef werkt serieus door. Alles gaat à la minute. Het snijden van de vleeswaren, het klaarmaken van de broodjes of primi of secondi. Niemand maakt misbruik van de situatie en mevrouw Gerritsen vraagt zich af of deze formule in Nederland zou werken. De chef komt de broodjes brengen. Mevrouw heeft eindelijk haar broodje en neemt een grote hap. Ze proeft die herkenbare tripes smaak, peper en het is zacht. Lekker, een beetje als gekookte tong maar dan anders. Zelfs meneer vindt het goed te eten en hij is geen liefhebber van dit soort eten. De ingelegde groentes zijn trouwens ook verrukkelijk en het broodje van meneer ook. ‘Hier is een echte chef aan het werk’ roept mevrouw blij. Voor 1 euro extra eindigen ze met een glas grappa. De missie is geslaagd.

2 Reacties »

 1. Konijn zei,

  woensdag, 12 oktober 2011 @ 8:53 uur

  Die verrekte toeristen toch, Heb Tripe vooral in Frankrijk gegeten met wisselend succes. Daar wordt ook slokdarm gegeten ook niet te versmaden. Maar zo te zien is dit een”studireis” met heerlijke aspecten.

 2. Charlotte zei,

  woensdag, 12 oktober 2011 @ 17:05 uur

  Het ziet er zo prachtig uit en al die lekkere dingen doen mij wel verlangen naar dezelfde situatie. En inderdaad als de vorige reactie, het zal zeker een studiereis zijn.
  Nog veel plezier, dat is n.l.ook te zien en smullen maar. Charlotte

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: