Ricotta

Het is mij nog niet gelukt verse ricotta te krijgen in Nederland.
Maar een recept vond ik wél! Daarom ging ik het zelf proberen. Het is ongelofelijk makkelijk.

• Koop 1 liter van de beste volle melk die je kan krijgen en een 1/4 liter karnemelk. Het beste zou natuurlijk rauwe melk zijn. Schapenmelk of geitenmelk kan natuurlijk ook.
• Verwarm de melk en karnemelk in een pan maar laat het niet koken.
Op een gegeven moment gaat het flink schiften.
• Laat het afkoelen en zeef het door een doek.
Niet te lang want dan wordt de ricotta te droog.
• Breng op smaak met een beetje zout en klaar is Kees!

4 Reacties »

  1. Konijn zei,

    zondag, 27 november 2011 @ 10:30 uur

    Dat deden wij vroeger al in de zomer met de melk tegen de tijd dat hij zuur begon te worden het was losse melk en geen koelkasten. Wij noemde het hangop,heerlijk. Heb het voor een jaar geleden willen maken,het lukte niet. Komt dat de melk gehomoniseerd is. Zal hier bij de boer eens melk gaan halen. Bedankt voor het retro idee.

  2. Hannie zei,

    donderdag, 1 december 2011 @ 21:30 uur

    Ja, heel lekker en heel gemakkelijk, maar dit is eigenlijk meer Huttenkase. Ricotta betekent twee gekookt. Ricotta maak je van het vocht dat van je eerste kaas is uitgelekt.. Dat kook je weer op met zuur en laat je weer uitlekken en dan heb je pas ricotta. Hier kun je daarover een stukje op mijn weblog lezen.

    Hangop is uitgelekte karnemelk. Maar dan wel echte karnemelk, Het resultaat van karnen, dus wat er over blijft als boter gekarnd wordt en niet de aangezuurde magere melk die meestal als karnemelk verkocht wordt. Dus je moet een karnende boer(in) vinden die karnemelk verkoopt. Demeterkwaliteit karnemelk is ook goed te gebruiken. Is grotendeels echte karnemelk.
    Tegenwoordig wordt uitgelekte yoghurt vaak hangop genoemd. Ook lekker, maar niet helemaal hetzelfde.

    Wat konijn beschrijft is volgens mij kwark.

  3. Hannie zei,

    donderdag, 1 december 2011 @ 21:31 uur

    Nog even de link naar het stukje op mijn weblog over ricotta, want die kwam niet door:
    http://taalkeuken.blogspot.com/2011/03/tweemaal-zelfgemaakte-kaas.html

  4. remi zei,

    zaterdag, 11 augustus 2012 @ 7:37 uur

    Een klein scheutje azijn doet wonderen bij het schiften. De azijn spoel je later toch weg.

    Remi

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Laat een reactie achter: